Doneer aan de Mr. Hans van Mierlo Stichting

dinsdag 4 december 2018

Tom van der Meer co-referent Marchantlezing 2019

Tom van der Meer zal de co-referent zijn bij de Marchantlezing 2019. Hij is Hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, in het bijzonder gespecialiseerd in thema’s rondom politiek vertrouwen, electorale volatiliteit en politieke socialisatie. In 2017 publiceerde hij zijn boek ‘Niet de kiezer is gek’. Hierin stelt hij politici niet de kiezer verantwoordelijk moeten houden voor een gebrek aan vertrouwen in politiek, maar dat ze zichzelf een spiegel moeten voorhouden.

Van der Meer is eveneens medeoprichter van de politieke blog www.stukroodvlees.nl, die politieke gebeurtenissen voorziet van wetenschappelijk commentaar. Sinds 2015 is hij codirecteur van het Nationaal Kiezersonderzoek en Lokaal Kiezersonderzoek. Sinds 2017 is hij ook lid van de Staatscommissie Remkes, die onderzoek naar het Nederlandse parlementaire stelsel.

Als co-referent zal hij commentaar geven op de Marchantlezing van politicoloog Yascha Mounk, die in zijn verhaal het verval van de Westerse liberale democratieën verklaart. De Harvard-wetenschapper  schreef de internationale bestseller The People versus Democracy – Why Our Freedom is in Danger and How to Save It. Hij is één van ’s werelds meest vooraanstaande auteurs over de liberale democratie en de opkomst van het populisme.

De lezing vindt op 7 december plaats in de TivoliVredenburg in Utrecht. Voor meer informatie en de tickets:

https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/yascha-mounk-07-02-2019/