woensdag 9 oktober 2019

Nieuwe Wetenschappelijk Medewerker: Quint Hoekstra

Vanaf september is Quint Hoekstra begonnen als Wetenschappelijk Medewerker bij de Van Mierlo Stichting. Neem een kijkje hieronder om kennis te maken met Quint!

1. Zou je jezelf kort kunnen voorstellen?

Dank je wel voor deze gelegenheid. Ik ben Quint, kom uit Rotterdam, en heb onlangs mijn proefschrift bij de Universiteit van Manchester ingeleverd over staatssteun aan buitenlandse rebellengroepen. Daarin heb ik zowel historisch als kwantitatief onderzoek gedaan naar de effectiviteit van dergelijke overheidsprogramma’s. Mijn voornaamste bevinding is dat hulp aan buitenlandse rebellengroepen doorgaans niet effectief is omdat regeringen zelden in staat zijn om hun assistentie lang genoeg voort te zetten. Vaak stoppen wapen- en voedselleveranties al na een paar jaar, wat een veel te kort tijdsbestek is voor de rebellen om de zittende regering omver te werpen. Dit was het geval in de casussen uit de jaren 80 die ik onderzocht heb, en zie je nu ook gebeuren in Syrië.

2. Wat ga je doen bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting?

Ik ben geïnteresseerd in alles wat met internationale (veiligheids)politiek te maken heeft. Ik ben een groot voorstander van de derde richtingwijzer van D66 (‘Denk en handel internationaal’), en verwacht hier dan ook het meeste over te schrijven. Mijn eerste project bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting gaat over de invloed van China op de Nederlandse economische veiligheid. Moeten we China’s opkomst voornamelijk zien als economische kans voor het Nederlandse bedrijfsleven of vormt het ook een substantiële bedreiging voor onze (inter)nationale handelspositie? En als dat laatste het geval is, wat voor maatregelen kan Nederland dan het beste nemen? Naast dit project verwacht ik ook te schrijven over Europese politiek, en dan met name wat D66 kan doen om het Europese project vooruit te stuwen. Ideeën hierover zijn van harte welkom!

3. Wat was het meest interessante dat je bent tegengekomen bij het doen van onderzoek?

Mensen denken soms dat onderzoek doen vooral betekent dat je veel moet lezen. Dat is wel zo, maar het is ook belangrijk om een hoop mensen te spreken. Sommige informatie vind je namelijk niet in boeken. Tijdens mijn promotieonderzoek heeft me dit naar prachtige oorden gebracht, waaronder Zuid-Afrika en Nicaragua, waar ik bijzondere mensen heb ontmoet die me nog bijzondere verhalen hebben verteld. Ook bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting hoop ik weer een hoop interessante mensen te ontmoeten, van politici tot wetenschappers tot gewone leden, om te horen hoe zij denken over internationale politiek.