Doneer aan de Mr. Hans van Mierlo Stichting

woensdag 20 mei 2020

Wie heeft de macht over de waarheid?

“Daags voor de verkiezingen van 2021 wordt een heimelijk gefilmd gesprek gepubliceerd tussen Mark Rutte en de directeur van een groot Nederlands bedrijf tijdens een internationale conferentie. Van een afstandje en zijwaarts gefilmd zijn hun lippen slecht te lezen, maar het is goed te verstaan: Rutte zegt dat klimaatmaatregelen “wel niet zo’n vaart zullen lopen” en lijkt te zinspelen op een uitzonderingspositie voor het bedrijf. De verontwaardiging is groot. De VVD is de grote verliezer van de verkiezingen. Achteraf blijkt dat de video gefabriceerd is.”

Dit is misschien een onwaarschijnlijk scenario, maar deepfakes, video’s die echt lijken maar dat niet zijn, worden steeds vaker gemaakt. Laura de Vries en Reindert Engwerda schreven een stuk over het gevaar van deepfakes voor de democratie. Lees het stuk hier:

Het hele artikel is hier te vinden.