Doneer aan de Mr. Hans van Mierlo Stichting

Agenda

Discussie-avond Onderwijs & Arbeidsmarkt

Woensdag 26 september 2018 in Amsterdam

Op woensdag 26 september organiseert de werkgroep Hoger Onderwijs & Wetenschap (onderdeel van de TA Onderwijs) een discussie-avond over de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt. De avond richt zich met name op de aansluiting tussen het MBO/HBO/WO op de arbeidsmarkt en doorstroming van MBO naar HBO naar WO. Paul van Meenen (Tweede Kamerlid), Tom van den Brink (Voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg), Rob Mudde (TU Delft), Hans de Jong (President Philips Nederland) zullen de discussie openen. De avond begint om 19:30 op de VU in Amsterdam in zaal 6A01 (6e verdieping) van het OZW Gebouw (Boelelaan 1109, 1081 HV Amsterdam). We kijken uit naar uw komst! Mocht u vooraf weten dat u komt, zou u dat dan kunnen laten weten aan wpverbeek@gmail.com? Lukt dat niet; geen probleem, u bent ook zonder aanmelding welkom!

Probleemstelling/aanleiding:
Werkgevers klagen over de uitstroom vanuit het middelbaar/hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs (zowel qua aantallen studenten per opleiding als qua kwalificaties). Maar ook studenten spreken over gebrekkige aansluiting. Daarom is het hoog tijd om op holistische wijze te kijken naar ons onderwijssysteem: wat verwacht de maatschappij van ons onderwijs, wat moet waar op aansluiten en hoe krijgen we dat voor elkaar?

Sprekers:
De volgende sprekers zijn op de avond te gast:
Paul van Meenen (Tweede Kamerlid D66)
Tom van den Brink (Voorzitter ISO)
Rob Mudde (Vice-President Education in het College van Bestuur van de TU Delft)
Hans de Jong (President bij Philips Nederland)

Programma:
19:00 Zaal open
19:30 Opening en inleiding door Paul van Meenen aan de hand van de vijf richtingwijzers
19:45 Discussie met als aanleiding de stellingen:
– 19:45 Het voornaamste doel van het onderwijs is mensen hun talenten te laten ontwikkelen en niet mensen klaarstomen voor de arbeidsmarkt
– 20:35 Bij een wetenschappelijk opleiding is de arbeidsmarkt principe niet relevant
– 21:10 Er moeten doorlopende leerlijnen MBO-HBO en HBO-WO, zodat stapelen makkelijker wordt
21:30 Plenaire afsluiting en conclusie door Paul van Meenen
21:45 Borrel

Locatie en Routebeschrijving:
De discussie-avond zal plaatsvinden op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam in het OZW gebouw in zaal 6A01 (6e verdieping). Het gebouw ligt rondom een centraal campusplein en is goed bereikbaar met openbaar vervoer vanaf Station Amsterdam Zuid of Amsterdam Centraal. Een volledige routebeschrijving is hier te vinden. De VU is ook goed bereikbaar met de auto via de ringweg A10.

Twee thema-avonden:
De discussie-avond op 26 september over aansluiting onderwijs op de arbeidsmarkt is de eerste van een tweeluik. Op 29 oktober vindt een tweede thema-avond plaats in Den Haag. De focus van deze thema-avond is met name aansluiting MBO/HBO/WO-arbeidsmarkt en doorstroming (stapelen). In de tweede bijeenkomst zal meer nadruk liggen bij de aansluiting van het basis en voortgezet onderwijs op de arbeidsmarkt.

26 september

19:00

OZW, Vrije Universiteit
De Boelelaan 1109, 1081HV Amsterdam