Expertsessie: ‘Beleid rondom eenzaamheid’

2 maart 19:15u tot 21:15u Online via Zoom

Eenzaamheid is een toenemend probleem in Nederland. Dat was het al voor de coronacrisis, maar de crisis heeft er nog een schepje bovenop gedaan. Tijdens deze expertsessie gaan we het hebben over de oorzaken en gevolgen van eenzaamheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Zijn er generatie- en genderverschillen in de mate en beleving van eenzaamheid. We gaan ook in gesprek over de maatregelen die we kunnen nemen om eenzaamheid te voorkomen en tegen te gaan. Hoe belangrijk zijn bijvoorbeeld openbare ruimtes als ontmoetingsplekken? En moeten we vanuit de overheid of vanuit burgerinitiatieven meer doen aan “community building”?

Sprekers:

Prof. Dr. Anja Machielse is Hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid aan de Universiteit voor Humanistiek. Prof. Machielse is onder meer lid van de Wetenschappelijke Advies Commissie ‘Een tegen Eenzaamheid’ van het VWS en wetenschappelijk adviseur van de gemeente Rotterdam in het kader van de eenzaamheidsbestrijding en het ouderenbeleid.

Drs. Hanan Nhass is senior onderzoeker en adviseur bij Kennisinstituut Movisie. Hanan Nhass heeft onlangs een religiewetenschappelijk onderzoek afgesloten naar eenzaamheid onder ouderen met een Marokkaanse achtergrond. Zij is betrokken bij diverse projecten om eenzaamheid tegen te gaan en adviseert gemeenten hierin.

Aanmelden

Aanmelden graag via info@d66vmsocialeinnovatie.nl. Aangemelde leden krijgen een mail met een link naar de vergadering, en aan de hand van de lijst met aangemelde leden laten wij mensen toe.

1. Welkom door voorzitter en voorstelronde
2. Inleiding door Anja Machielse
3. Inleiding door Hanan Nhass
4. Vragen en discussie
5. Formuleren aanbevelingen
6. Sluiting vergadering

Napraten

De afdelingsnaam ‘Sociale innovatie’ zegt het natuurlijk al, ook het sociale aspect willen wij in ere houden tijdens corona. Na afsluiting van de vergadering blijft de online sessie actief zodat we bij kunnen praten met bekenden en nieuwe gezichten beter kunnen leren kennen. Voel je vrij er een borreltje of hapje bij te pakken!