Symposium – Mensverbetering: kunnen we nog kiezen?

Donderdag 17 januari, Den Haag

De medische technologie ontwikkelt zich razendsnel. Het wordt eenvoudiger, goedkoper en efficiënter om menselijke genen aan te passen. De mogelijkheid mensen slimmer, gezonder of mooier te maken ligt binnen handbereik.

Groot was de schok toen eind november bekend werd dat een Chinese wetenschapper genetische modificatie zou hebben toegepast op een menselijk embryo om het kind resistent te maken tegen het HIV-virus.

Het laat zien hoe snel de medische technologie zich ontwikkelt en hoe groot de dilemma’s zijn die hiermee gepaard gaan. Als het eenvoudiger, goedkoper en efficiënter wordt om menselijke genen aan te passen, ligt de mogelijkheid binnen handbereik om mensen slimmer, gezonder of mooier te maken.

Mogen we sleutelen aan het DNA van mensen? En wat als het individu kiest voor mensverbetering vanwege sociale druk, bijvoorbeeld uit de vrees op achterstand te komen ten opzichte van andere mensen? Hoe vrijblijvend is mensverbetering voor het individu in een maatschappij waarin een slimmer, gezonder of mooier leven steeds hoger in het vaandel wordt gedragen?

Op 17 januari 2019 organiseren de Mr. Hans van Mierlo Stichting en de TeldersStichting het symposium Mensverbetering: kunnen we nog kiezen? We gaan in gesprek over liberale dilemma’s bij mensverbetering met o.a. politiek theoreticus Marcel Wissenburg (Radboud Universiteit), bijzonder hoogleraar Filosofie van de geneeskunde en de maakbaarheid van de mens Maartje Schermer (Erasmus MC), Gerard Adelaar (politicoloog, auteur De onverbeterlijke mens) en filosoof Marcel Zuijderland.

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, Prinsessegracht 23 (Grote Zaal)
19:30-21:30 (inloop 19:00)

Bij evenementen van de Van Mierlo Stichting bepaalt u zelf uw (vrijwillige) toegangsprijs. Via het aanmeldformulier kunt u kiezen hoe hoog het bedrag is dat u betaalt. Met uw vrijwillige donatie steunt u de evenementen van de Van Mierlo Stichting.

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, Prinsessegracht 23, Den Haag