Symposium “Migration and Midsize Cities: Challenge or Chance?”

Donderdag, 12 december 2019 in Zoetermeer

Hoe kunnen steden migratie in goede banen leiden? Op 12 december kun je erover mee praten in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met het European Liberal Forum, met o.a. Bart Somers en Ahmed Marcouch. For English, see below.

Als het gaat om migratie, zijn steden vaak pragmatisch. Overal in Europa bedenken burgemeesters hun eigen oplossingen voor de nieuwkomers in hun stad, van Mechelen in België tot Palermo op Sicilië. Wat is het succes van deze steden en waar lopen ze tegenaan?

Centraal tijdens dit symposium staat de vraag hoe steden in Europa migratie in betere banen kunnen leiden. Daarbij ligt de focus op middelgrote steden, zoals Mechelen, Zoetermeer of Arnhem. Zij hebben niet de middelen van de grote stad, maar vaak wel dezelfde migratievraagstukken. Wat maakt, of breekt, goed migratiebeleid in de middelgrote stad? Hoe kunnen steden sociale cohesie bevorderen in wijken en scholen? Hoe kunnen ze integratie en arbeidsmarktparticipatie faciliteren? Wanneer is migratiebeleid een taak van de stad, en wanneer van de landelijke overheid?

Het symposium volgt op de recente studie New in Europe: A vision on migration. We gaan in gesprek met academici, beleidsmakers en politici uit verschillende Europese steden. Sprekers zijn o.a. Bart Somers, voormalig burgemeester van Mechelen en huidig viceminister-president van de Vlaamse regering, en Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem.

Meld je via het formulier hieronder aan voor het symposium.

Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met het European Liberal Forum en met de denktanks Fores (Zweden), Republikon Instituut (Hongarije), NeosLab (Oostenrijk) en het Studiecentrum Albert Maertens (België). De voertaal van het symposium is Engels.

English translation

Migration and Midsize Cities in Europe: Challenge or Chance?

When it comes to migration, cities tend to be pragmatic. Across Europe, mayors come up with their own policies for the newcomers in their cities, from Mechelen in Belgium to Palermo on Sicily. When are these cities successful and what challenges do they run into?

This symposium will be about midsize cities’ migration policy in European comparative perspective. These cities tend to have less resources than the big cities, but face similar migration challenges. What makes, or breaks, good migration policy in midsize cities? How to manage migration in a way that benefits all city residents, new and old? What kind of policies are necessary for housing, inclusion, social cohesion and employment?

The symposium follows on the recent publication New in Europe: A vision on migration. Invited are politicians, policy makers and academics from various European cities. Guest speakers include Bart Somers, for mayor of Mechelen and currently viceminister-president of the Flemish government, and Ahmed Marcouch, mayor of Arnhem, Netherland.

Please stay informed through this website or e-mail us for further information about the program at info@vanmierlostichting.d66.nl

You can sign up for this symposium by filling out the form below.

This symposium will be held by the Mr. Hans van Mierlo Foundation (Netherlands) in collaboration with the European Liberal Forum as well as Fores (Sweden), Republikon Institute (Hungary), NeosLab (Austria) and the Studiecentrum Albert Maertens (Belgium).

Sign up for the symposium

• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dutch Innovation Factory
Bleiswijkseweg 37E