Doneer aan de Mr. Hans van Mierlo Stichting

Agenda

Symposium Tussen extremen: politiek ten tijde van polarisatie

Donderdag 13 juni 2019 in Amsterdam

Hoe om te gaan met extremen? Die vraag staat centraal tijdens dit symposium dat plaatsvindt ter gelegenheid van het verschijnen van De Nederlandse Tijger.

Wereldwijd neemt de polarisatie toe. De kloof tussen de Democraten en Republikeinen in de Verenigde Staten is enorm. Ook Nederland heeft te maken met groeiende polarisatie of zelfs extremen. De verschillen tussen Forum voor Democratie aan de ene kant, en bijvoorbeeld D66 aan de andere kant lijken haast niet groter te kunnen. Het is verleidelijk te denken dat dit een uitdaging is uniek voor deze tijd.

Begin 20e eeuw kende Europa ook een groeiende polarisatie. Die was weliswaar anders dan in deze tijd, maar houdt ons vandaag op een boeiende wijze een spiegel voor. Hendrik Pieter Marchant (1869-1956), voorman van de Vrijzinnige-Democratische Bond (de vooroorlogse voorloper van D66), bevond zich in het hart van de politiek in een tijd dat vooral de extremen zich in Europa roerden. Enerzijds won het communisme met haar revolutionaire ambities aan invloed. Anderzijds groeiden de aanhang van fascistische en nationaal-socialistische partijen. Hoe om te gaan met deze extremen?

Dit symposium ‘Tussen extremen: politiek ten tijde van polarisatie’ vindt plaats ter gelegenheid van het verschijnen van de nieuwste Mr. Hans van Mierlo Stichting publicatie: De Nederlandse Tijger.

Met: Daniël Boomsma (wetenschappelijk medewerker Hans van Mierlo Stichting), Sarah de Lange (Hoogleraar politicologie Universiteit Amsterdam), Wouter Beekers (directeur wetenschappelijk instituut ChristenUnie), Hubert Smeets (journalist en historicus) en Meine Henk Klijnsma (historicus en auteur van een geschiedenis van de Vrijzinnig Democratische Bond). Gespreksleider is Coen Brummer, directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting.

Bij evenementen van de Van Mierlo Stichting bepaalt u zelf uw (vrijwillige) toegangsprijs. Via het aanmeldformulier kunt u kiezen hoe hoog het bedrag is dat u betaalt. Met uw vrijwillige donatie steunt u de evenementen van de Van Mierlo Stichting.

13 juni

14:00 (inloop 13:30) - 16:30

Perdu
Kloveniersburgwal 86
1012 CZ
Amsterdam