Van Mierlo Symposium 2019: Scheidslijnen in de samenleving?

Dinsdag 5 november 2019 in Den Haag

Het jaarlijkse Van Mierlo Symposium wordt op dinsdagmiddag 5 november georganiseerd.

Kansengelijkheid staat onder druk. Steeds meer Nederlanders zijn hoger opgeleid, leven langer en zeggen gelukkig te zijn. Maar er zijn ook veel Nederlanders die niet goed meekomen. Zij zijn onvoldoende toegerust op de snel veranderende samenleving. Dat zorgt voor oude en nieuwe scheidslijnen in de samenleving. Op basis van diploma’s, werk, afkomst, en politieke invloed. Welke gevolgen heeft dit voor de toekomst van de Nederlandse samenleving? Welke uitkomsten zijn nog rechtvaardig? En wat gaat er mis in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de politiek als steeds dezelfde mensen buiten de boot vallen?

Dit jaar gaat het Van Mierlo Symposium over scheidslijnen in de samenleving. Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, houdt de keynote lezing naar aanleiding van zijn recente boek Veenbrand. Smeulende kwesties in de welvarende samenleving. Hierin analyseert Putters hoe de nieuwe samenleving zorgt voor kansen, maar ook leidt tot ongemak, onzekerheid en conflicten.

Ingrid Robeyns, hoogleraar Ethiek van Instituties aan de Universiteit Utrecht, reageert op Putters’ lezing vanuit het perspectief van rechtvaardigheid. Tot slot is er een panelgesprek met socioloog Iliass El Hadioui en onderwijswethouders Said Kasmi (Rotterdam), Simone Kukenheim (Amsterdam) en Marianne de Bie (Breda) over oplossingen en de weg vooruit.

5 november, 15.00-18.00, Den Haag.

Houd deze website in de gaten of schrijf je hier in voor de nieuwsbrief voor meer informatie over het programma, aanmelden, locatie en de sprekers.

Bij evenementen van de Van Mierlo Stichting bepaalt u zelf uw (vrijwillige) toegangsprijs. Via het aanmeldformulier kunt u kiezen hoe hoog het bedrag is dat u betaalt. Met uw vrijwillige donatie steunt u de evenementen van de Van Mierlo Stichting. Speciaal voor dit Van Mierlo Symposium: bij een donatie van €10,- of hoger, krijgt u er gratis onze nieuwste publicatie ‘Kansengelijkheid is toe aan herkansing’ bij. Indien u hiervoor kiest, kunt u zich bij aanvang van het symposium melden bij onze boekenverkoopstand!

Van Mierlo Symposium: Scheidslijnen in de samenleving

• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI), Prinsessegracht 23 Den Haag