Podcast ‘Appèl’

De Mr. Hans van Mierlo Stichting heeft haar eigen podcast. In ‘Appèl’ zoeken we de verdieping bij actuele politieke onderwerpen, altijd geïnspireerd door het sociaal-liberale gedachtegoed. Met interessante gasten, goede analyses en zorgvuldige redeneringen. De podcast is te vinden op meerdere platforms: iTunes, Spotify en Transistor.fm.

Aflevering 7: Robotisering: een kansrijke toekomst voor iedereen?

Robots zijn slimmer dan wij, sterker dan wij en voor je het weet stelen ze onze banen en nog veel erger: onze autonomie. Het is maar een greep uit de doemscenario's die voorbij komen. Maar wat is waar? Is er nog zoiets als een arbeidsmarkt in de toekomst en wat is de rol van de overheid om dit alles in goede banen te leiden? Met Bennie Mols, Gu van Rhijn, Susanne Dallinga en Coen Brummer.

Aflevering 6: John Stuart Mill is jarig!

Vandaag is de verjaardag van de grote Britse filosoof John Stuart Mill. Had de oude denker nog geleefd, dan zou hij vandaag 213 jaar zijn geworden. Welke momenten waren bepalend voor Mill's leven en denken? Wat maakte hem één van de grote liberalen van de negentiende eeuw? Met Coen Brummer en Daniël Boomsma.

Aflevering 5: Vertrouwen in de toekomst?

Ondanks stijgende welvaart, dalende criminaliteit en een hogere levensverwachting voelt een deel van de mensen in Nederland zich niet rijker, veiliger of beter over hun eigen toekomst. Hoe is dit verschil te verklaren? We gaan in gesprek over vooruitgangsdenken en doemdenken. Met Maarten Boudry, Hidde Boersma en Coen Brummer als interviewer.

Aflevering 4: De risico-averse overheid

Met nieuwe wetenschappelijke kennis kan de burger beter gestuurd worden naar een gezonder leven. Gaat de overheid te ver, of niet ver genoeg? In deze podcast onderzoeken we gedragsbeïnvloeding door de overheid. Met Denise de Ridder, Joel Anderson en Coen Brummer als interviewer.

Aflevering 3: Waarom is burgerschap hot?

Wie de afgelopen tijd de kranten en opiniebladen opensloeg, kon niet om het woord ‘burgerschap’ heen. Maar wat is burgerschap precies? Wat is voor sociaal-liberalen burgerschap? En is die sociaal-liberale visie op burgerschap terug te zien in het regeerakkoord? Met Willemijn Rinnooy Kan, Daniël Boomsma en Coen Brummer als interviewer.

Aflevering 2: De Vrijzinnig-Democratische Bond

De Vrijzinnig-Democratische Bond was een partij uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Progressief, vooruitstrevend, en volgens sommigen een vroege voorloper van het huidige D66. Wat kunnen we leren van deze club van democratische vernieuwers en wat is dan precies hun waarde voor ons, vandaag? Met Meine Henk Klijnsma, Dick Pels en Coen Brummer als interviewer.

Aflevering 1: Crisis in onze democratie?

Is onze democratie in crisis? In deze aflevering praten we over het rapport van de staatscommissie Parlementair Stelsel en over het stevige internationale debat dat gaande is over de vraag hoe breed de steun voor onze liberale democratie nu precies is. Met Carinne Elion, Tom van der Meer en Coen Brummer als interviewer.