Help ons het sociaal-liberaal gedachtegoed groot te maken

Marchantlezing 2017: prof. Jan-Werner Müller

 


Donderdag 23 februari
19.00 – 21.30 uur

Geertekerk, Utrecht


Populism and the People

Met Trump, Wilders en Le Pen in de startblokken van de politieke macht, lijkt het jaar 2017 het jaar van populisten te worden. Ze claimen een diepe verbondenheid met het volk. Als enigen zouden zij de wil van het volk aanvoelen. Het is een claim die het publieke debat verlamt, mensen buitensluit en de samenleving polariseert. En het is een claim die schreeuwt om repliek. Hoe weerleg je argumenten op basis van gevoel, als feiten er niet toe lijken te doen? Hoe bied je een alternatief van verbondenheid met het volk in vrijheid en diversiteit? In de 7de editie van de Marchantlezing, zal de Duitse professor Jan-Werner Müller spreken over de aantrekkingskracht van populisme vandaag en hoe hierop te reageren.

Jan-Werner Müller is als politicoloog verbonden aan Princeton University en is momenteel fellow van de Universiteit van Wenen. Müller sprak al in verscheidene media over populisme, zo werd hij geïnterviewd door NRC Handelsblad. In zijn recent verschenen boek What is populism? geeft Müller een scherpe analyse van populisme en de bedreiging die zij vormt voor een pluralistische democratie. Binnenkort verschijnt de Nederlandse vertaling van dit werk, bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

De Marchantlezing Populism and the people vindt plaats op 23 februari 2017 van 19.30 tot 21.30 in de Geertekerk, te Utrecht. Vanaf 19.00 uur is de inloop. De lezing zal in het Engels worden gehouden. Het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van het boek What is populism? zal na afloop van de lezing aan Jan-Werner Müller worden uitgereikt.

Een uitgebreider programma van de avond volgt spoedig.

Laatst gewijzigd op 16 februari 2017